Acai Berry (jagoda Acai)

acai

Acai Berry to ciemnofioletowa jagoda  pochodząca z Brazylii. Można ją spotkać tylko w lasach deszczowych Amazonii. Była ona używana przez tubylców od stek lat, aby wzmocnić zdrowie i dodać sobie energii. Przez niektórych uważana za super jedzenie nr 1 na świecie, dzięki swojemu bogactwu w składniki odżywcze i antyoksydanty.

Dr. Nicholas Perricone w swojej bestsellerowej książce „The Perricone Promise” – Look Younger, Live Longer, in Three Easy Step (co można na polski przetłumaczyć: “Obietnica Perricone”  – Wyglądaj Młodziej, Żyj Dłużej, w Trzech Prostych Krokach) uznał owoc Acai za jedzenie nr 1 dla zdrowia i urody.

Jagoda Acai ma jedną z najwyższych zawartości antyoksydantów na świecie. Jest 16 razy silniejszym antyoksydantem od czerwonych winogron.  Tą ponad przeciętną ilość przeciwutleniaczy w jagodzie Acai zapewnia ciemnofioletowa skórka owocu, w której się one znajdują. Została ona wytworzona, po to aby chronić owoc, przed nadmiernym promieniowaniem słonecznym (a dokładniej promieniowaniem ultrafioletowym). Z tego właśnie powodu nigdzie indziej nie można, znaleźć tego owocu jak, tylko w amazońskich lasach, które znajdują się w pobliżu równika, gdzie zachodzi wystarczająco silne nasłonecznienie.

Gdy dostarczamy dużej ilości antyoksydantów naszemu organizmowi powstrzymujemy proces, zwany stresem oksydacyjnym, który uszkadza komórki naszego ciała. Jest on powiązany z starzeniem się i wieloma chorobami zwyrodnieniowymi. Specjalne badania dowiodły, że antyoksydanty z jagody Acai są przyswajalne przez ludzki organizm.

Acai w dużej mierze składa się ze zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak Omega 3, Omega 6 i Omega 9. Przynoszą one garść korzyści zdrowotnych, np. obniżenie cholesterolu, zmniejszenie ryzyka cukrzycy, utrzymanie w dobrym zdrowiu układu sercowo-naczyniowego oraz ujędrnienie i poprawienie koloru skóry.

Według badań jagody Acai potrafią regenerować i produkować komórki macierzyste. Pozwalają one na szybsze zdrowienie i regeneracje, ponieważ mogą one być zamienione w dowolną komórkę w naszym organizmie, np. w komórkę mięśniową, czerwoną krwinkę, białą krwinkę itp.

Owoc ten zawiera 19 różnych aminokwasów, które są budulcem białka. Ma niską zawartość cukrów. Jest, też bardzo dobrym źródłem błonnika.

W jagodach Acai znajdują się trzy rodzaje fitosteroli – kampesterol, beta-sitosterol i stigmasterol. Pomagają one obniżyć poziom złego cholesterolu i poprawić trawienie.

Acai to także dobre źródło witamin i minerałów. W jagodach, można znaleźć witaminy A, B1 ,B2 ,B3, C i E. Ponadto znajduje się tam potas, wapno, magnez, miedź i cynk.

Składniki zawarte w tym owocu, odgrywają ważną rolę w utrzymaniu zdrowia oczu, poprzez odpowiednie ich ukrwienie oraz zredukowanie wolnych rodników w oku. Dzięki temu można zapobiegać zaćmie lub innym chorobą oczu związanych ze starzeniem.

Na Uniwersytetu Floryda przeprowadzono badania na ekstrakcie z jagód Acai, które wykazały że może on niszczyć komórki rakowe.

W Stanach Zjednoczonych Acai sprzedaje się jako suplement na odchudzanie. Co prawda w sieci, można znaleźć spore ilości opinii potwierdzających jego odchudzające działanie, ale nie przeprowadzono jeszcze żadnych badań w tym kierunku.

W owocach Acai prawie całą ich objętość zajmują nasiona (około 90%), które pokrywa warstwa miąższu i cienkiej skórki.  Po zerwaniu oddziela się nasiona od reszty jagody i wyciska się z nich soki lub produkuje się bardziej skoncentrowane formy, takie jak proszek. Niestety poza samą Brazylią nie można dostać świeżych jagód Acai, ponieważ bardzo szybko się psują.

Acai przynosi liczne korzyści dla zdrowia, wzmacnia układ odpornościowy i znacząca zwiększa poziom energii.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*