Aloe Vera (aloes)

aloes

Aloe vera (pl. aloes zwyczajny) to roślina, która uważana jest przez wielu ludzi za leczniczą. Znana jest już od 5 tysięcy lat. Egipcjanie nazywali ją rośliną nieśmiertelności. Wzmianki o niej można znaleźć nawet w Biblii. Na temat aloesu powstały liczne książki i przeprowadzono setki badań, które odkrywają jego korzyści.

Cała wartość odżywcza aloe vera znajduje się w jego liściach, a dokładniej żelu który znajduje się w ich środku. Zawiera on ponad 200 substancji odżywczych – 20 minerałów np. wapno, magnez, cynk, selen, chrom,  18 aminokwasów, 12 witamin, takich jak A, B1, B2 , B3, B6, B12, C , E i K oraz błonnik, enzymy i sterole. Oprócz tego po przecięciu liścia aloesu wycieka z niego lateks zawierający aloinę, która ma silne właściwości przeczyszczające. W większości soków z aloesu ze sklepów aloina jest usuwana podczas produkcji.

Jedną z głównych korzyści ze spożywania aloesu jest wspomaganie i oczyszczanie układu trawiennego. Dzięki temu można lepiej przyswajać wszelkie składniki zdrowej diety. Słabo działający układ trawienny jest także odpowiedzialny za wiele chorób. Spożywając aloe vera, można pozbyć się między innymi wrzodów, zaparć, czy zespołu jelita drażliwego.

Główny składnik aloesu to polisacharydy (około 25% masy), te cukry złożone są niezbędne, aby utrzymać mocny system odpornościowy oraz dobre zdrowie.

Żel aloe vera pomaga normalizować poziom cukru we krwi oraz redukować poziom trójglicerydów,  dzięki temu zmniejszać objawy powodowane przez cukrzyce.

Dzięki antyoksydantom chroni ciało przed stresem oksydacyjnym, który uszkadza komórki oraz DNA.

Aloe vera ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgrzybiczne. Jest pomocna w łagodzeniu bólów stawów. Obniża wysoki poziom cholesterolu i wysokie ciśnienie. Zapobiega powstawaniu kamicy nerkowej oraz chroni ciało przed szczawianami zawartymi w kawie i herbacie. Alkalizuje ciało, przywracając odpowiednią równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Powstrzymuje alergie. Potrafi zatrzymać rozwój nowotworów.

Roślina ta jest znana z tego, że przyspiesza gojenie się ran, zwłaszcza takich spowodowanych przez poparzenie, czy odmrożenie. Nie tylko poprzez użycie zewnętrzne, ale także wewnętrzne (goi wtedy także rany wewnątrz organizmu).

Świetnie nadaje się do codziennego spożycia, aby wzmocnić swój organizm i dodać sobie energii.

Aloes zwyczajny można hodować we własnym domu. Dojrzałość osiąga po 3-4 latach. Ale póki nie mamy całej farmy roślin, nie wystarczy nam na co dzień. Na szczęście w sklepach, można znaleźć soki z aloesu. Staraj się wybierać te z minimalną ilością konserwantów i wysokiej jakości.

1 Comment on Aloe Vera (aloes)

  1. stosujcie bo sprawdziłam sama na sobie i jest duzo pomocne i trzeba stosowac zeby pomogło nie raz lub dwa i oczekiwac cudu uzywac regularnie

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*