nav-left cat-right
cat-right

Kakao – super jedzenie

Ziarno kakaowca jest nazywane „pokarmem bogów”. Może tobie się tak nie wydawać, bo powszechnie używa się go do wyrobu przetworzonych czekolad i innych produktów. Niestety one nie zawierają nawet części właściwości prawdziwego, surowego ziarna kakaowca. Chociaż badania wykazują, że osoby jedzące nawet przetworzoną czekoladę żyją przeciętnie rok dłużej. Więc można wyobrazić sobie jakie korzyści może przynieść prawdziwe kakao.

Ziarno kakaowca pochodzi z owocu kakaowca – niewielkiego drzewa rosnącego w lasach tropikalnych Ameryki Środkowej i Południowej. Obecnie uprawy, można spotkać, także w innych częściach świata, np. w Afryce. Kakaowce zaczęto uprawiać już około 1500 roku p.n.e.

Majowie i Aztekowie cenili nasiona kakaowca bardziej niż złoto i wykorzystywali jako pieniądze.

Kakao do Europy sprowadził Krzysztof Kolumb. Szybko zdobyło ono swoją popularność na dworach Hiszpańskich, a potem w całej Europie.

Co ciekawe kakaowiec jest wiecznie zielony i produkuje owoce przez cały rok. Nigdy nie jest poza sezonem.

Kakao ma bardzo dobry wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Wszystko to dzięki epikatechinie, która jest flawonoidem. Niestety przez to, że flawonoidy mają gorzki smak są usuwane z produktów zawierających kakao. Mleko i cukier jeszcze dodatkowo obniżają ich działanie. Więc to przemawia za korzyściami surowych ziaren kakaowca. Ewentualnie można spożywać gorzką czekoladę, która także zachowuje flawonoidy. Według badań flawonoidy poprawiają ukrwienie mózgu, poprawiają pamięć krótkoterminową i krążenie krwi. Skutecznie obniżają ciśnienie tętnicze.

Zespół Briana Buijsse’a z Instytutu Zdrowia Publicznego w Holandii wykazał, że osoby spożywające kakao są o połowę mniej narażone na zgon z powodu choroby serca.

Kakao jest najbogatszym źródłem wielu składników odżywczych. Zawiera ono największą koncentrację antyoksydantów, więcej niż jakiekolwiek inne jedzenie. Chronią one nas przed wolnymi rodnikami, które atakują nasze DNA, powodują różne choroby i są przyczyną starzenia się organizmu.

Kolejnym składnikiem, którego najbogatszym źródłem są nasiona kakaowca to magnez. Jest on bardzo skuteczną bronią przed stresem. Chroni on także  serce, powoduje lepszy przepływ krwi, lepsze jej dotlenienie, podnosi wydajność umysłu, relaksuje mięśnie, zwiększa elastyczność i pomaga budować mocne kości. Wśród dużej części społeczeństwa magnez występuje w niedoborze, więc warto go uzupełnić.

Kakao zwiera, także duże ilości żelaza i zaspokaja bez problemu jego dzienne zapotrzebowanie. Żelazo jest częścią hemoglobiny, która łączy się z tlenem i rozprowadza go po organizmie. Jest to skuteczna broń przeciwko anemii.

Ziarna kakaowca zawierają wystarczająco dużo chromu, aby uzupełnić jego niedobry. Jest on ważnym minerałem, który pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi.

Kakao podnosi poziom serotoniny (tzw. hormon szczęścia) w mózgu. Jest to jeden z głównych neuroprzekaźników występujących w ludzkim organizmie. Pomaga ona w walce ze stresem i depresją.

Anandamid jest endorfiną, która jest naturalnie produkowana po wysiłku fizycznym. Kakao to jedyna roślina, która go zawiera. Anandamid jest uwalniany, gdy mamy dobre samopoczucie. Dzięki kakao możemy przez dłuższy czas czuć się lepiej.

Wbrew powszechnej opinii ziarna kakaowca nie zawierają za wiele kofeiny. Wiadomo, że kakao zawiera teobrominę, substancję zbliżoną do kofeiny. Ale nie stymuluje ona układu nerwowego. Wspiera za to układ sercowo-naczyniowy.

Surowe kakao zawiera, także kwasy tłuszczowe Omega-6, witaminę C oraz Fenyloetyloaminę (PEA) – jest ona produkowana w naszym organizmie, kiedy jesteśmy zakochani, pomaga także zwiększyć czujność i poprawić skupienie.

Jeszcze inne składniki odżywcze zawarte w kakao to pierwiastki śladowe: mangan – wraz z żelazem bierze udział w tworzeniu hemoglobin, cynk – jest częścią wielu enzymów w ciele człowieka i wpływa pozytywnie na pracę układu odpornościowego, miedź – potrzebna w budowie czerwonych krwinek.

Badania naukowe Dr Gabriela Cousensa pokazały, że kakao nie podnosi poziomu cukru we krwi tak jak produkty zawierające kofeinę. Poziom podnosi się o zaledwie 6-10%. Jedzenie zawierające różne stymulanty podnosi go o więcej niż 30%.

Mówi się, że kakao zawiera szkodliwy kwas szczawiowy. Tak naprawdę jego zawartość jest dość mała w porównaniu, np. do szpinaku który zawiera znacznie więcej tego kwasu. Trzeba pamiętać, że dopiero po przegotowaniu kwas szczawiowy łączy się z wapnem i osiada w nerkach. Kolejny plus w stronę surowego kakao.

W sklepach szukaj najlepiej ziaren kakao lub nieprzetworzonego proszku z ziaren. Jest to prawdziwe super jedzenie.

36 komentarze(y) »

  1. avatar nav-left

    no ale chwileczkę- nie uwierzę, że w kakao znajdziemy serotoninę. czy nie jest przypadkiem tak, że substancje zawarte w kakao po przejściu kilku szlaków metabolicznych w organizmie skutkują wzrostem serotoniny? to przecież wielka różnica.

    nav-left
  2. avatar nav-left

    Pli masz rację. Kakao powoduje wzrost serotoniny w mózgu, a nie ją zawiera samą w sobie. Zaraz to poprawię.

    nav-left
  3. avatar nav-left

    jak na surowo spozywac kakao

    nav-left
  4. avatar nav-left

    no właśnie też się zastanawiam “jak na surowo spożywać kakao”
    - ja kupiłem, włożyłem do buzi, zjadłem… :D

    polecam

    - ciekaw jestem jak to robią inni

    nav-left
  5. avatar nav-left

    znalazłem w jednym ze sklepów w opisie, że
    można je spożywać na surowo (najpierw czuć gorycz, a dopiero później niepowtarzalny, idealny smak czekolady, nie zniszczony innymi dodatkami)
    http://www.skworcu.com.pl/299,pl_ziarno-kakaowca-100g.html

    nav-left
  6. avatar nav-left

    PAWLE ja tez mam juz sposob na “surowe jedzenie kakao”
    dodaje do aktiva danone o smaku naturalnym,sadze,ze mozna tez spozywac z jogurtem
    pozdrawiam Cie serdecznie

    nav-left
  7. avatar nav-left

    Witam

    Ja po prostu suche kakao mieszam z wodą, potem jej jeszcze dolewam i taki napój sobie piję, może za 1 razem nie było to zbyt smaczne, ale potem się przyzwyczaiłam i nawet jest OK.
    Jeśli dodać wodę gazowaną, efekt smakowy nieco gorszy, ale za to są bąbelki
    Polecam:)

    nav-left
  8. avatar nav-left

    Przeczytałem, wziąłem dużą szklankę przefiltrowanej wody, 60 ml kakao “Deco Morreno”, zmieszałem to blenderem i będąc przekonanym, że to się nie da wypić, spróbowałwm. Następnie wypiłem to z wielką satysfakcją! Muszę też powiedzieć, że kiedyś pracowałem na kawałek etatu u Wedla. Początkowo podjadałem tam różne gatunki czekolady, ale wkrótce (za wzorem starych pracowników) przeszedłem na surowe, nie zmielone ziarno kakao.

    nav-left
  9. avatar nav-left

    mikstura wzmacniająca :)
    bierzesz dwa trzy banany i gnieciesz je widelcem w misce na miazge, dodajesz soku z połowy cytryny, mały jogurt naturalny zero procent, a na koniec główny składnik czyli czubata łyżeczka kakao naturalnego (wedel albo deco morreno), wszystko mieszasz i spozywasz :) idealne po kilkugodzinnej jeździe na rowerze albo joggingu :) pozdrawiam

    nav-left
  10. avatar nav-left

    Po bieganiu do butelki 0,5L wsypuję 3 czubate łyżeczki kakao (deco morreno) i wlewam prawie do pełna wody. Zakręcam, mieszam potrząsając i mam pyszny napój, który bardzo szybko dodaje sił i poprawia humor. Polecam ludziom, których gnębi złe samopoczucie :)

    nav-left
  11. avatar nav-left

    Uwaga! Tylko i wyłącznie zimna woda! Robienie kakao z wrzątkiem mija się z celem i jest daleko idącym nieporozumieniem i profanacją :D

    nav-left
  12. avatar nav-left

    dlaczego robienie kakao z wrzatkiem mija się z celem? traci wartości odzywcze?zwykle kakao zalewa się gorącym mlekiem…

    nav-left
  13. avatar nav-left

    To tak jakbyś ugotowała warzywa – tracą wszystkie wartości odżywcze!

    PS. Lepsze od kakao są po prostu surowe ziarna kakaowca.

    nav-left
  14. avatar nav-left

    fajny artykuł, dużo przydatnych informacji – osobiście spożywam surowe kakao, z lekko podgrzanym mlekiem i to posłodzone miodem lub cukrem palmowym – polecam :D

    nav-left
  15. avatar nav-left

    Ja natomiast robię sobie takie śniadanko:
    do blendera wrzucam 2 łyżki siemienia (ziarna) zalewam szklanką zimnej ale przegotowanej wody dodaje 2 banany i łyżeczkę kakao jak chce słodsze dodaje łyżeczkę miodu.
    Polecam samo zdrowie smakuje jak budyń czekoladowy a nie ma w nim mleka

    nav-left
  16. avatar nav-left

    Jako śniadanie:
    płatki owsiane, czubata łyżka kakao, banan, jogurt naturalny. ;)

    nav-left
  17. avatar nav-left

    Kakao to naprawde super pokarm.Jest bogate w witaminy,minerały,antyoksydanty,świetnie poprawia humor,dodaje energii ALE zalewanie wrzątkiem,dodanie do tego jeszcze mleka i cukru niszczy większosc własciwosci.Tak jak Ludwik pisał tylko i wyłącznie zimna woda.Czyli wsypac do szklanki kilka łyżeczek kakao,dolac wody mnierlanej,dokłądnie wymieszać,do smaku mozecie dodać miód(oczywisce ten prawdziwy) i wypic.

    nav-left
  18. avatar nav-left

    Moze bedzie dziwne to co napisze, meczylem sie z rozciagnieta moszna i malymi dzondrami zauwazylem tez ze to bylo przez mega ilosci kawy, jak i zauwazylem ze po piciu kakao, znaczy po piciu lafesty poczatkowo teraz normalnie kupilem kakao teraz bynajmniek od tygodnia mam wieksze i mniejszy dyskomfort czuje, moze powodem jest wlasnie magnez i zelazo, moze wiecej krwi jest w moim organizmie czy cos…

    nav-left
  19. avatar nav-left

    A jednak Indianie Kuna,slynni z tego,ze generalnie nie choruja na serce ani uklad krazenia,oija kakao na goraco kilka razy dziennie.Wla
    snie na goraco a nie na zimno.

    nav-left
  20. avatar nav-left

    I jeszcze doloze to,bardzo prosze przeczytac;
    http://blog.patandrub.pl/styl-zycia-a-zdrowie/gorace-kakao-z-pianka-to-antyoksydant/
    Oczywiste jest,ze na ogole lepiej cos zjadac bez podgrzewania,ale akurat przy kakao to nIE jest calkiem prawda,w dodatku przeciwutleniacze akurat przy podgrzewaniu sie nie niszcza.
    Tak wiec kazdy sobie wybiera wlasna wersje.
    My wolimy kakao na goraco tak,jak to pito od zawsze.wspaniale jest tez na zimno z drozdzami i to jest wersja optymalna;
    Do kubka wlewamy ciepla wode tak na ok. 1 cm ,wkruszamy 1/3 paczuszki 9100 gr) drozdzy,dodajemy 2-e lyzeczki cukru i dokladnie mieszamy,po czym odstawiamy na 2-4 godziny.Cukrem sie nie przejmuejmy,drozdze zrobia z niego swietne ‘winko”.Na koniec wsypujemy 2-3 lyzeczki odtluszczonego kakao i dokladnie mieszamy.Smacznego,to jest niebianski deser,poelcam.I ma wszystko ;komplet witamin,mikroelementow no i enzymy ;a to wazne,bo wlasnie enzymy gina w podgrzewaniu i to one glownie chronia nas przed nowotworami.jedzenie podgrzane nie ma enzymow wcale.

    nav-left
  21. avatar nav-left

    dla wszystkich niezorientowanych! – kakao uwalnia wszystkie swoje DOBROCZYNNE właściwości gotowane od 2-5 min ale w WODZIE a nie mleku (mleko zaczyna kipieć przy temp 90′C a kakao uaktywnia swoje najl właściwości przy temp 100′C wiec zawsze i tylko na wodzie a potem można ewent dolać mleko) Dobre, zdrowo przyrządzone kakao przypomina gęstą czekoladę i charakteryzuje się nie opadającą zawiesiną

    nav-left
  22. avatar nav-left

    Super tekst, dzięki.
    Pomysł na kakao na surowo/ Proszę bardzo:
    1. kakao w koktajlu z owoców oraz mleka migdałowego, sojowego itp.
    2. kakao zmiksowane z samymi owocami i/lub warzywami (wyciśnięty sok lub zblendowane owoce/warzywa)
    3. gotowane jajko posypane kakao
    :-)

    nav-left
  23. avatar nav-left

    Dzięki za artykuł.Codziennie jem 4 surowe ziarna kakaowca.Niesmaczne ale warto się poświęcić dla zdrowia.Może wymyślę jakąś zdrową słodkość z rozdrobnionymi ziarnami.Tak,żeby chociaż było smacznie.

    nav-left
  24. avatar nav-left

    Nie powinno sie laczyc kakao z nabialem, bo on oslabia jego wlasciwosci. Ja rozcieram naturalne kakao z miodem na bardzo gesta mase, smakiem bije czekolade na glowe…nie przesadzic z iloscia, bo moze bolec zoladek

    nav-left
  25. avatar nav-left

    Witam, jestem witarianką i pije surowe kakao z mlekiem sojowym i syropem z agawy jest pyszne, dodaje energi. Mleko sojowe które w skladzie ma tylko (47% soi, wode, sól)oczywiscie kupione w sklepie ze zdrowazywnosccia. daje mleka okolo 300ml do tego ze 3 lyżki surowego kakao (mozna wiecej wedle smaku ja daje roznie) i do tego sporo syropu z agawy tak aby nabralo lekko slodkiego smaku oczywiscie doskladzac porcjami. Robie to w blenderze aby kakao sie roznomiernie rozpuscilo.Pyszny napój i zastępuje czekolade:)

    nav-left
  26. avatar nav-left

    Najlepiej zamówić surowe kakao w proszku albo ziarna,najlepiej niełuskane bo łuska chroni składniki odżywcze.Jeszcze nie miałem okazji skosztować w postaci surowej,ale w przyszłości zamierzam.Narazie to kupuje kakao z firmy Wedel i codziennie pije mocne na wodzie,bez mleka i cukru,nie zalewając wrzątkiem.Wydaje mi się że to najzdrowszy sposób przyrządzania napoju kakaowego.

    nav-left
  27. avatar nav-left

    MOJA CZEKOLADA kakao mieszam z rozpuszczonym miodem/woda miodowa/ dodaje cynamon sok z imbiru 10dkg startego korzenia/ i plynny olej kokosowy który utwardza i dodaje kokosowego smaku czekolady super polecam

    nav-left
  28. avatar nav-left

    ja jem surowe kakao prawie codziennie.
    jak ja go spozywam? 2 lyzki kakao na 1 kubek kefiru i dodaje troche syropu klonowego, pycha, jest to lepsze niz ugotowane kakao ze zlego mleka

    nav-left
  29. avatar nav-left

    A gdzie można by kupić te surowe niemielone ziarna kakaowca???

    nav-left
  30. avatar nav-left

    Ja myślę że kakao jest bardzo pożywne !!!

    nav-left
  31. avatar nav-left

    [...] Kakao ma bardzo dobry wpływ na układ sercowo-naczyniowy.Kakao jest najbogatszym źródłem wielu składników odżywczych. Zawiera ono największą koncentrację antyoksydantów, więcej niż jakiekolwiek inne jedzenie. olejnym składnikiem, którego najbogatszym źródłem są nasiona kakaowca to magnez. Jest on bardzo skuteczną bronią przed stresem (klik). [...]

    nav-left
  32. avatar nav-left

    Wszystko to fajne z jednym wyjątkiem. Kakao sprzedawane w supermarketach czyli Decomoreno, Wedel itp nie są pełnowartościowym produktem. Sa one wynikiem odciągania od prawdziwego kakao istotnych substancji – flawonoidu epikatechina z powodu jego gorzkiego smaku.

    Proponuję zajrzeć pod adres: http://www.dobradieta.pl/forum/printview.php?t=17980&start=0&sid=993959c3a47d877b2b5a1d5675d6ceac

    nav-left
  33. avatar nav-left

    A ja jem czasami tzw kogel-mogel, czyli surowe zółtko i 2 łyzeczki kakao oraz 2 łyżeczki cukru brązowego. Daje kopa! :)

    nav-left
  34. avatar nav-left

    Ja zjadam łyżeczkę kakao /brrrr, błeeee/
    potem wypijam duuużą szklankę wódki…
    i endorfiny oraz serotonina działają.

    nav-left
  35. avatar nav-left

    kakao pije gotowane na wodzie ,jest zawisistym napojem ,na 0,5 l.garnuszek dodaje około 50ml mleka cukier brązowy lub miód i najważniejszy składnik ,ostre chilili ,które zapobiega osadzaniu się szczawianów w stawach,sprawdzone i wypraktykowane ,taką wersję kakao piję codziennie,szybko stawia na nogi,smacznego.

    nav-left
  36. avatar nav-left

    dokładnie tak jak mówi zyta i Aga lecz ja robię kogel-mogel, daję 2 żółtka, 3 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę miodzia aroniowego (bardzo interesujący posmak, z Gomaru) i szczyptę ostrej papryki, natomiast gorący kubek koniecznie do wody bo mleko rozleniwia albo jest słabo przyswajalne

    nav-left

Kanał RSS z komentarzami do tego wpisu. Adres URL dla TrackBacków

Napisz komentarz