Kokos

kokos

Palma kokosowa w starożytnym hinduskim języku to kalpa vriksha, czyli „drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia”, a w języku malajskim nazywa się pokok seribu guna, „drzewo o tysiącu zastosowań”.

Być może słyszałeś o kokosie wiele nieprzychylnych opinii, np. że podwyższa cholesterol, ma zły wpływ na serce i zawiera tłuszcze nasycone. Po długich badaniach naukowcom udało się dowieść, że jest całkiem odwrotnie i obecnie kokos jest uznawany za super jedzenie, dzięki swoim składnikom odżywczym.

Tak naprawdę kokos zawiera zdrową postać tłuszczów – kwasy tłuszczowe, które zawierają od 8 do 14 atomów węgla: kwas kaprylowy (C-8), kwas kaprynowy (C-10), kwas laurynowy  (C-12) oraz kwas mirystynowy (C-14). Mają one właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne, które wzmocnią twój system odpornościowy. Ponadto są one łatwo strawne i są bezpośrednio wchłaniane przez wątrobę, dzięki czemu dostarczają natychmiastowej energii. W przeciwieństwie do kwasów tłuszczowych o długich łańcuchach, które są przechowywane w komórkach tłuszczowych i są spalane znacznie wolniej.

Olej z kokosa nie zawiera cholesterolu, a według niektórych źródeł może nawet wyrównywać jego poziom.  Badania na mieszkańcach wysp Polinezji, którzy spożywają codziennie dużą cześć swoich kalorii z kokosa i oleju kokosowego wykazały, że mają oni znikomo mały odsetek ludzi z chorobami serca. Kokos wyrównuje także poziom cukru we krwi.

Inne badania dowodzą, że olej kokosowy podwaja przyswajalność kwasu tłuszczowego omega-3  przez organizm. Więc wraz z olejem kokosowym warto spożywać inne oleje, które zawierają kwas omega-3 (np. olej z siemienia lnianego).

Co ciekawe młoda woda kokosowa jest niemalże identyczna z ludzkim osoczem krwi. Podczas II wojny światowej  używano jej nawet do transfuzji dla rannych żołnierzy. Osocze stanowi około 55% objętości krwi.
Woda kokosowa świetnie nadaje się do uzupełnienia elektrolitu. Jest to polecane zwłaszcza sportowcom i aktywnym ruchowo osobom, zamiast picia sztucznych napojów, które zawierają dużo cukru powodującego odwodnienie.

Olej kokosowy stymuluje funkcje tarczycy. Przy obecności odpowiedniego hormonu z tarczycy cholesterol jest przekształcany w między innymi progesteron, DHEA oraz pregnenolon. Te substancje pomagają zapobiegać chorobą serca, otyłości, rakowi i innym chorobom.

Dr. Raymond Peat w swoich książkach opisuje produkty z kokosa jako normalizujące cholesterol poprzez jego przekształcenie w  pregnenolon. Natomiast pregnenolon w dużej mierze odpowiada za właściwości upiększające kokosa. Poprawia on cyrkulacje w skórze, odmładza skórę twarzy i zmniejsza worki pod oczami. Pregnenolon, także przeciwdziała zmęczeniu, poprawia pamięć, chroni przed stresem.

Dr. Peat opsiuje, także historię gdzie farmerzy używali dużej zawartości tłuszczu kokosa, aby utuczyć swoje zwierzęta. Ale okazało się, że efekt był odwrotny. Zwierzęta stały się szczuplejsze i bardziej aktywne. Według niektórych źródeł dzieje się to przez właściwości kokosa, które przyspieszają metabolizm.

Dzięki dużej zawartości błonnika jedzenie produktów z kokosa, może powstrzymać głód na wiele godzin. Powoduje on, że czujesz się pełny.

Kokos jest także bogatym źródłem żelaza, sodu, potasu i witaminy C.

Istnieje wiele produktów z kokosa (oprócz całego kokosa), które przyniosą nam korzyści, np. zimnotłoczony olej kokosowy, woda kokosowa, mleko kokosowe, krem kokosowy, miąższ kokosa.

4 Comments on Kokos

  1. kokosomaniaczka | 29 stycznia 2011 at 22:33 |

    kokos – genialna rzecz. gdyby tak mozna bylo zrywac swieze kokosy kazdego dnia. niestety nie w naszej szerokosci geograficznej ;). gdzie kupujecie wode kokosowa? ja tu http://www.vivalife.pl, ale moze ktos zna inny namiar?pzdr

  2. Od kiedy to masło zawiera kwasy długołańcuchowe? Przecież tłuszcze nasycone to krótko- i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe.

  3. @Ula Błąd już poprawiony. Oczywiście masz racje.

  4. Strone znalazłem przypadkiem, bo szukałem innych, którzy szukają wody kokosowej. Dzięki za link do http://www.vivalife.pl – już wiem gdzie kupić!

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*