Dla kogo kawa z kardamonem?

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Ludzie uwielbiają ją praktycznie pod każdą postacią. Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez aromatycznej i mocnej filiżanki kawy. Pita w ciągu dnia pobudza do działania. Może stanowić doskonały pretekst do zarządzenia przerwy w pracy. Jest świetnym łącznikiem w relacjach towarzyskich. Kawa ziarnista lub rozpuszczalna może być przygotowywana na wiele sposobów. Sprawdź, dlaczego warto pić kawę z kardamonem!

Skąd się wzięła kawa?

Historia kawy ma swoje początki w Etiopii. W regionie Kaffa panowały idealne warunki dla kawowców. Odkrycie właściwości ziaren kawy było zwykłym przypadkiem. Najprawdopodobniej miało to miejsce w IX wieku. Pasterze kóz zwrócili uwagę na to, że po zjedzeniu owoców z drzew kawowych ich zwierzęta stawały się pobudzone. Krąży też legenda o tym, że Archanioł Gabriel podarował kawę Mahometowi w momencie, gdy prorok był chory i wycieńczony.

Handel kawą rozpoczął się na przełomie XIII/XIV wieku w Jemenie. Właściwości energetyzujące kawy generowały wiele podejrzeń. Nie do końca ufano zapewnieniom, że moc kawy pochodzi wyłącznie z tej rośliny. 

W Europie kawa pojawiła się dopiero około XVI wieku. Papież Klemens VIII zapewnił wiernych Kościoła katolickiego, że kawa nie jest wytworem sił nieczystych. Wątpliwość budził fakt, że kawa wywodziła się z krajów muzułmańskich. Gdy skosztował kawy, miał powiedzieć: „Ten diabelski napój jest pyszny. Powinniśmy okpić czarta i ochrzcić kawę”. Tak więc Watykan miał kluczowy wpływ na zadomowienie się kawy w Europie. W Polsce kawa pojawiła się dopiero w XVII wieku. Przez bardzo długi okres kawa była napojem dostępnym jedynie dla elit.

Kawa rozpuszczalna to wynalazek z lat trzydziestych XX wieku. Można powiedzieć, że do jej powstania przyczynił się krach na giełdzie (Czarny Czwartek w USA). Dramatyczna sytuacja gospodarcza w ówczesnych krajach kapitalistycznych wymusiła konieczność ratowania ziaren kawy przed klęską urodzaju. Firma Nestlé zaczęła zastanawiać się nad technologią długoterminowego przechowywania ziaren kawy. Kawa liofilizowana to wynalazek z 1936 roku. Stał za nim Max Morgenthale. Dwa lata później kawa rozpuszczalna okazała się sprzedażowym hitem.

Nietypowe oblicze kawy: kawa z kardamonem

Kawa z kardamonem to wspaniały duet, który może zachwycić każdego wielbiciela tego napoju. Kardamon dodaje kawie korzennego aromatu. Smak staje się słodko-pikantny. Jedna z najdroższych azjatyckich przypraw na świecie ma wiele cennych właściwości leczniczych. 

Luksusowy dodatek do kawy cieszy się popularnością wśród prawdziwych kawoszy, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, gdyż może eliminować przeziębienie. Przyprawa potrafi wzmocnić odporność i zwalczać dolegliwości typowe dla górnych dróg oddechowych. 

Kardamon jest zalecany osobom, które mają problemy z trawieniem. Ciekawostką jest, że przyprawa niszczy bakterie Helicobacter pylori, które wywołują chorobę wrzodową żołądka.

Kawa z kardamonem to świetna propozycja dla osób, które marzą o tym, by zredukować swoją masę ciała. Przyprawa przyspiesza przemianę materii i stanowi naturalny detoks dla organizmu. Powinny ją pić osoby cierpiące na nadwagę i otyłość. Kardamon może zapobiegać tyciu. Co więcej, połączenie kawy z kardamonem jest zalecane dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Kardamonowi przypisuje się również działanie antynowotworowe. Przyprawa zwalcza bakterie bytujące w jamie ustnej i jest znana z tego, że działa jak odświeżacz do ust. Korzyści zdrowotne wymagają jednak systematycznego picia kawy z kardamonem lub stosowania kardamonu jako dodatku do rozmaitych potraw.

Kawa z kardamonem dla wszystkich

Każdy wie, że kawa pobudza i poprawia samopoczucie. W zasadzie może ją pić większość osób. Dwie–trzy filiżanki mocniejszej lub słabszej kawy to sposób na energię przez cały dzień. W zasadzie kawy nie powinno się pić przed planowanym snem. Jest to jednak dość indywidualna sprawa, gdyż niektóre osoby nie będą miały żadnych problemów z zaśnięciem. 

Z kawą powinny uważać osoby, które przeszły udar i zawał mięśnia sercowego. W tych przypadkach picie kawy należy skonsultować ze swoim lekarzem. Najprawdopodobniej lekarz zezwoli na delektowanie się kawą z kardamonem w rozsądnych ilościach.

Oceń nas!