Jak urządzić kuchnię aby gotowanie było przyjemniejsze?

kuchnia

Dobrze przygotowane miejsce pracy to podstawa do wygodnego przyrządzania potraw. Jeżeli będzie nam wygodnie, to odciążymy nasz kręgosłup niewygodnymi pozycjami oraz sprawimy, że gotowanie będzie sprawiało nam więcej radości przez co nie zniechęciłam się do tej czynności. W takim razie w jaki sposób urządzić kuchnię aby było nam wygodnie podczas gotowania?

Odpowiedni sprzęt

Jeżeli jesteś osobą która lubi gotować, zadbaj o to, aby twój sprzęt w kuchni był odpowiedni do rzeczy, jakie planujesz w niej robić. Niezbędnym na pewno będzie zlewozmywak, w którym umyjesz naczynia oraz nabierzesz wody potrzebnej do potraw. Dobry sprzęt to także dobra patelnia. Kolejną obowiązkową pozycją będzie kuchenka. Możesz wybrać elektryczną, gazową lub indukcyjną. Każda z nich posiada swoje wady i zalety, więc dobierz odpowiednią dla swoich potrzeb. Zakup także duża lodówkę, która będzie dostosowana tak, aby można w niej było przechowywać wiele potraw wymagających zróżnicowanych temperatur. 

Zaplanowanie miejsca

W wygodnej kuchni musi być miejsce na wszystko. Powinieneś przemyśleć układ swojego pomieszczenia i właśnie do niego dobrać układ mebli. Aby kuchnia była wygodna, pamiętaj aby zadbać o miejsce do przygotowania potraw. Powinien to być wysoki blat, na którym zrobisz kanapki, pokroisz warzywa lub położysz stolnice do lepienia pierogów. Prócz tego miejsce pod blatami zagospodarować możesz na szafki i szuflady. Będziesz w przyszłości chował do nich przyprawy, naczynia i narzędzia kuchenne. Możesz zaplanować kuchnię, tak, aby przygotowanie potraw odbywało się w jednym kierunku. Przykładowo na początku znajdować się będzie lodówka, następnie blat do przyrządzania potraw, potem kuchenka i na samym końcu zlewozmywak lub zmywarka. W ten sposób wyciągając z lodówki składniki, od razu przejdziesz do ich przygotowania, potem gotowania i na końcu brudne naczynia włożysz do zmywarki. Zapewni to komfort oraz schematyczność wykonywanych czynności

Odpowiednia wysokość blatów

Wysokość blatów jest niezwykle ważna dla naszej prawidłowej postawy podczas gotowania. Dobrze ustawiony blat powinien być na wysokości około 85 centymetrów. Wtedy nasze ręce spoczywać będą swobodnie, a nasza postawa będzie wyprostowana, co sprzyja dłuższemu pobytowi w kuchni. Jeżeli jednak w twoim pomieszczeniu jest za mało miejsca, ustaw blaty na wysokości od 10 do 15 centymetrów poniżej twoich łokci. Ta zasada jest najbardziej uniwersalna oraz zapewni wygodę.

Źródło: https://lakomy.net.pl

5/5 - (1)