Jak zmieniła się nasza dieta w dobie pandemii?

Jak zmieniła się nasza dieta w dobie pandemii?
Jak zmieniła się nasza dieta w dobie pandemii?

Już na pierwszej prostej po rozpoczęciu pandemii, wielu dietetyków alarmowało, że tyjemy i to na potęgę. Jak więc zmieniła się sytuacja rok po ogłoszeniu chińskiej zarazy? O tym dowiesz się już za chwilę!

Jak zmieniła się nasza dieta w dobie pandemii?

Gromadzimy o wiele więcej jedzenia, niż przed pandemią

Obawy związane z ograniczaniem dostępności żywności wpłynęły również na zachowania żywieniowe wielu osób. Podstawową funkcją pożywienia jest zaspokojenie ważnych potrzeb fizjologicznych, ale jedzenie też daje poczucie bezpieczeństwa, jest wyrazem kontroli. Pomaga w nawiązywaniu i utrzymywaniu relacji, wskazuje na przynależność do określonej grupy. Często staje się też metodą emocjonalnego ,,pocieszenia” w sytuacjach samotności i smutku. W chwilach nadmiernego napięcia zamawianie tak zwanego ,,mood food” może zmniejszyć napięcie, pomóc zlikwidować napięcie i przywrócić równowagę.

Jedzenie pomagało nam regulować emocje

Niektórzy ludzie jedzą więcej pod wpływem negatywnych emocji, a niektórzy nie chcą jeść. Pod wpływem niepokoju, smutku i zmęczenia ludzie jedzą mniej, ale gdy się nudzą, większość osób jedzą znacznie więcej niż zwykle. W większości są to produkty o dużej zawartości cukru. Okazuje się, że napotykając negatywne emocje najczęściej wybieramy przekąski: słone i słodkie, ale pijemy też więcej alkoholu.

Chociaż brakuje kontrolowanych badań dotyczących interwencji mających na celu zmniejszenie psychologicznego ryzyka izolacji, specjaliści ciężko pracują nad opracowaniem najlepszych metod radzenia sobie z tymi trudnymi sytuacjami.

Jeśli nie czujesz się na siłach

Kiedy przez większość swojego życia w dobie pandemii towarzyszy ci nadmierny stres, zwróć się o pomoc do ekspertów. Obecnie istnieje wiele opcji pomocy online. Kiedy świat próbuje poradzić sobie z pandemią, większość ludzi doświadcza silnego stresu i trudnych emocji. Niektórzy z nas starają się szukać pocieszenia w naszej diecie.

Pamiętaj, że możesz kontrolować emocjonalne jedzenie. To pierwszy krok do uzdrawiania zachowań i nawyków żywieniowych. Dlatego musisz zidentyfikować i zrozumieć „wyzwalacze”, które powodują wymykanie się spod kontroli jedzenia, a następnie zaprojektować działania, które pomogą Ci sobie z tym poradzić. W tak trudnym okresie warto nie tylko zadbać o siebie w zakresie izolacji, ale także zadbać o swoje warunki fizyczne i psychiczne.

Jak Polacy radzą sobie w pandemii?

Nie da się ukryć, że nie jest jakoś wyjątkowo dobrze. Większość Polaków mocno przytyła (średnio 5kg) – ograniczony ruch też zrobił swoje. Dodatkowo warto jest wspomnieć o tym, że wielu z nas po prostu nie miała ochoty gotować, dlatego też wielu z nas zamawiało jedzenie na wynos. Naturalnie fast foody oraz inne śmieciowe jedzenie króluje u nas w przypadku ,,delivery”, więc nic dziwnego, że dieta europejczyków stała się więcej niż niezdrowa.

Oceń nas!