Patelnie ze stali nierdzewnej są świetne z wielu powodów, nie dziwi zatem ich spora popularność w domowych kuchniach. Niemniej bez wiedzy na temat tego, jak prawidłowo je wykorzystywać, można przyczynić się do skrócenia żywotności tych naczyń kuchennych. Radzimy, jak się przed tym uchronić, aby taka patelnia służyła nam jak najdłużej.
Istnieje kilka różnych rodzajów naczyń kuchennych, ale patelnie ze stali nierdzewnej mogą być kuchennym motorem napędowym. Są lżejsze niż żeliwne i trwalsze niż te z powłoką nieprzywierającą. Materiał nie reaguje na żadne potrawy, więc naczynie można używać do niemal każdego zadania kulinarnego.
Jak zapobiegać przywieraniu jedzenia do stali nierdzewnej?
Najbardziej irytującą rzeczą w patelniach ze stali nierdzewnej jest to, że jedzenie uwielbia przyklejać się do ich powierzchni podczas gotowania. Na szczęście można temu zapobiec, wykonując dwie proste rzeczy. Po pierwsze, zawsze upewnij się, że wstępnie podgrzałeś patelnię przed smażeniem. Po 2-3 minutach wlej na patelnię cienką warstwę oleju. Gdy zacznie migotać, patelnia jest gotowa do użycia. Innym sposobem sprawdzenia, czy patelnia jest wystarczająco gorąca, jest dodanie do niej kropli wody. Woda powinna wydawać dźwięk typu „tss”, rozdzielić się na wiele kropel i wyparować.

Sezonowanie patelni
Chociaż w przypadku patelni ze stali nierdzewnej sezonowanie nie jest wymagane, można „doprawić” ulubioną patelnię, aby uzyskać warstwę zapobiegającą przywieraniu. Podgrzewaj patelnię na średnim ogniu przez około dwie minuty. Dodaj cienką warstwę oleju roślinnego na patelnię (około 1/8 cala). Kontynuuj podgrzewanie patelni, aż olej zacznie się palić, zazwyczaj wystarczy około 5 minut. Zdejmij patelnię z ognia i pozwól jej całkowicie ostygnąć przed usunięciem oleju. Wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym i voila: od teraz masz nieprzywierającą powierzchnię.
Korzystaj z piekarnika!
Powszechnie to garnki żeliwne są najbardziej eksponowane jako naczynia przyjazne dla kuchenki i piekarnika, ale w podobny sposób możesz wykorzystać stalową patelnię. Zweryfikuj u sprzedawcy to, czy posiadany model można bezpiecznie umieszczać w piekarniku, niemniej większość wysokiej jakości modeli jest przystosowana do temperatur sięgających 500°C. To sprawia, że świetnie nadają się do tworzenia zapiekanej, ale również obsmażenia grubych steków i kotletów wieprzowych na kuchence i dokończenia pieczenia w piekarniku.
Ważna uwaga na sam koniec: co prawda omawianą patelnię można myć w zmywarce, ale to nie znaczy, że należy to robić za każdym razem. Długie cykle i woda o wysokiej temperaturze mogą uszkodzić jej powierzchnię oraz poluzować uchwyty.
Podsumowanie
Jak widać, prawidłowe korzystanie z patelni stalowej nie jest niczym trudnym, a przy odrobinie pracy można dodatkowo ją wzmocnić, dzięki czemu będzie funkcjonować znacznie dłużej i skuteczniej. Oczywiście wiele też zależy od tego, czy posiadamy model wysokiej jakości od sprawdzonego producenta.