Polskie restauracje z gwiazdkami Michelin

Przewodnik Michelin to seria publikacji, które opisują najciekawsze miejsca na świecie. Ich historia sięga 1900 roku, gdy André Michelin opublikował pierwszą edycję przewodnika po Francji. Od wielu lat służą ludziom na całym świecie, a przyznawane przez nich wyróżnienia wyznaczają najlepsze lokale gastronomiczne. Słynne gwiazdki przyznawane są w skali od jednej do trzech, gdzie pojedyncza gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację, a trzy to kuchnia wyjątkowa, która warta jest podróży tylko po to, by ją odwiedzić. Przewodnik przyznaje też trochę mniej znane wyróżnienia, jak na przykład Bib Gourmand, która nagradza miejsca o najlepszym stosunku ceny do jakości.

Polskie gwiazdki

Obecnie w Polsce jest tylko jedna restauracja, która może poszczycić się gwiazdką Michelin. To mieszcząca się w Krakowie Bottiglieria 1881, gdzie za kuchnię odpowiada Przemysław Klima. Recenzenci Michelin docenili, że w oferowanych daniach w sposób kreatywny, wyważony i nowoczesny wykorzystuje to, co najlepsze w polskich produktach, jednocześnie dodając nutę nordyckiego stylu gotowania. Zwrócili też uwagę na staranny dobór win. Specjalności restauracji to ostrygi oraz polski kawior. W karcie znajdziemy też między innymi jagnięcinę, pierogi ze smardzami, czy bulion z raków.

Nie tak drogo, ale smacznie

Więcej, bo aż pięć lokali, może pochwalić się wyróżnieniem Bib Gourmand. To warszawskie Szóstka, Butchery & Wine, Alewino i krakowskie Fiorentina oraz Zazie, czyli miejsca, w których wyszukanych dań może spróbować gość z mniej zasobnym portfelem. Dla amatorów polskiej kuchni dobrym wyborem będą Alewino i Szóstka. Fani dań mięsnych najlepiej odnajdą się w Butchery & Wine. Zazie to miejsce z kuchnią francuską (słynne są tutejsze ślimaki). W Fiorentinie przewodnik Michelin szczególnie poleca sezonowanego na sucho steka z grilla na węglu drzewnym.

Mało, czy dużo?

W poprzednim roku Polska miała aż trzy restauracje z gwiazdką Michelin. Pandemia znacząco zmieniła jednak rynek gastronomiczny w kraju, a wiele lokali boryka się z problemami. Niestety sytuacja w gastronomii jest niepewna jak kursy bukmacherskie, a wszystko to za sprawą koronawirusa.  Niektóre z nich – w tym między innymi wielokrotnie wyróżniana restauracja Senses – musiała zawiesić działanie. Ostatni rok był szczególnie trudny dla miejsc, które specjalizują się w bardziej wyszukanych daniach i których działalność trudno jest przełożyć na wersję dostarczaną do domu przez kurierów. Pozostaje liczyć, że gastronomicznym gwiazdom uda się powrócić na kulinarną scenę, a w między czasie wspierać te lokale, które również zostały wymienione w przewodnikach, ale jeszcze czekają na swoje gwiazdki.

5/5 - (1)