Poradnik kulinarny

Gotowania uczymy się przez całe życie. Im częściej będziemy gotować daną potrawę tym do większej perfekcji dojdziemy. Warto znać jednak parę sztuczek, które pomogą nam zmienić nasze przyzwyczajenie. Być może przez całe życie popełnialiśmy stale te same błędy. Czasami może zadecydować jeden składnik, potrawa czy sposób gotowania. Zmiany są zauważalne od razu, więc doceni je też nasza rodzina. Jakie są najpopularniejsze porady kuchenne?

Sałatki 

Podczas siekania ziół do sałatki warto posypać wszystko odrobiną soli. Dzięki temu listki pietruszki i innych roślin nie będą rozlatywać się na boki. Gdy solimy sałatkę warto zmieszać sól z odrobiną oliwy z oliwek. Dzięki czemu będzie ona dalej chrupka i nie rozpływa się w warzywach. Pamiętajmy o efekcie „więdnięcia” sałatki po wymieszaniu z sosem. Gdy przychodzą do nas znajomi warto postawić sos obok niej w sosjerce. Każdy może doprawić sobie sałatkę wedle uznania. 

Mięso 

W przypadku kurczaka tuż przed pieczeniem warto go polać małą ilością miodu, będzie on wtedy bardziej chrupiący. Nawet bukmacherzy online nie są w stanie obstawić dokładnego czasu smażenia kotleta schabowego, ale jeśli sparzymy go wcześniej wrzątkiem – na pewno będzie bardziej soczysty. W czasie przyprawiania mięsa i ryby warto robić to z większej wysokości, żeby przyprawy mogły objąć całość potrawy. Najlepiej robić to zataczając rękami odpowiednie kręgi. 

Naleśniki 

W przypadku naleśników warto pamiętać o dwóch-trzech łyżkach cukru gratis do ciasta. Będę one nadawały im specyficzny złoty kolor, a przy okazji zwiększą chrupkość. Naleśnik będzie dużo bardziej puszysty jeśli najpierw dodamy oddzielone żółtka, a dopiero później białka w formie ubitej piany. Jeśli chcemy jak najdłużej podtrzymać temperaturę naleśnika warto postawić talerz na garnku z gorącą wodą. To świetna opcja, jeśli dzieci wstają o różnych porach do szkoły – wszystkie będą miały równie świeże naleśniki. 

Gotowanie 

Mnóstwo osób ma problem z gotowaniem makaronu. Zwykle stosują się do wskazówek na opakowaniu i wychodzi im przegotowana masa. Praktycznie zawsze makaron wychodzi najlepiej, gdy jest gotowany minutę krócej. Daleko mu co prawda do al dente, ale przynajmniej nie klei się do siebie. W przypadku gotowania zawsze warto pamiętać o przeczytaniu całego przepisu, a nie robienia tego krok po kroku. Często zaskakuje nas kolejność, w której musimy przygotować poszczególne składniki. Kolejną ciekawą wskazówką jest gotowanie kalafiora w mleku, przez co nie traci on swojej charakterystycznej, białej barwy. 

Cała masa innych porad

Powyższe przykłady to tylko wierzchołek góry lodowej. Jednak zastosowanie tych kilku wskazówek już na zawsze zmieni naszą kuchnię. Warto poszukać więcej porad samemu. Jeżeli regularnie nie wychodzi nam jakaś potrawa to prawdopodobnie nie przeczytaliśmy wystarczającej ilości przepisów. Warto stworzyć tą samą potrawę na bazie pięciu przepisów, a potem wybrać ten jedyny, który zostanie już z nami zawsze. Nie bójmy się ponadto eksperymentów, bo początkowo kurczak z miodem może się wydawać dziwny, ale potem już nigdy z takiego połączenia nie zrezygnujemy. 

Oceń nas!