Przepis na puszyste gofry

gofry

Gofry to coś, co uwielbiają zarówno najmłodsi, jak i dorośli. Można je podawać na słodko ze śmietaną i owocami lub innym ulubionym składnikiem. My polecamy właśnie taką opcję, a na śmietanę idealnie sprawdzą się maliny i borówki. Dzięki temu przepisowi przygotujecie niesamowite w smaku, puszyste oraz atrakcyjnie wyglądające złociste gofry, które podać możecie dzieciom, rodzicom, gościom na imprezie czy ukochanej osobie. Z pewnością docenią oni ich wyjątkowy smak. Idealnie sprawdzą się także podane obok imprezowych shotów. Poznajcie więc nasz przepis na puszyste gofry.

Składniki

  • 330 ml mleka 3.2%
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • szczypta soli dla smaku

Sposób przygotowania (ciasta wystarczy na 10 gofrów)

  1. Mąkę przesiać przez sito i wsypać do miski. Dodać proszek do pieczenia, sól cukier wanilinowy, jednym słowem wszystko co sypkie i dokładnie wymieszać. 
  2. Następnie oddzielić białko od jajek, a żółtka dodać do miski z naszym proszkiem. Do tego wlać olej oraz mleko i zmiksować mikserem na jednolitą, gładką masę.
  3. Najważniejszą kwestią pozostało ubić białka jajek na sztywno, tak, aby nie wylały się one po odwróceniu naczynia. 
  4. Tak przygotowane białka dodawać koniecznie łyżką bez użycia miksera. Stopniowo mieszać dodając kolejno następną porcję ubitych białek. Taki zabieg zapobiegnie rozpływaniu się ciasta i sprawi, że będzie ono znacznie bardziej napowietrzone niż przy użyciu standardowego miksera. Po dokładnym wymieszaniu ciasto powinno być gęste i puszyste.
  5. Dokładnie rozgrzać gofrownicę. Kiedy będzie gotowa, wlać ciasto chochlą i rozprowadzić łyżką po gofrownicy. Smażyć przez 6 minut lub zgodnie z instrukcją gofrownicy. Po tym czasie nasze gofry powinny być zarumienione na złoty kolor oraz kruche.
  6. Naszym ulubionym sposobem podania jest odrobina Nutelli na sam spód gofra, to przykryte bitą śmietaną, a na to garstka domowych owoców. Jeżeli posiadacie w domu, można wszystko polać ulubionym syropem. 

Podsumowanie

To już wszystko z naszego przepisu. Takie gofry z pewnością zasmakują wszystkim domownikom. Idealnie sprawdzą się także na imprezę, aby osłodzić trochę zabawę naszym gościom. Podawać możemy je z naszymi ulubionymi dodatkami. Warto więc wybrać się na zakupy przed rozpoczęciem przyrządzania gofrów. Najlepiej z owoców sprawują się maliny, borówki amerykańskie, brzoskwinie lub nektarynki, banany, czy kiwi. Ogranicza nas tylko wyobraźnia więc nie bójcie się eksperymentować. 

Źródło: https://weselezwodzirejem.pl

5/5 - (2)