Gofry to coś, co uwielbiają zarówno najmłodsi, jak i dorośli. Można je podawać na słodko ze śmietaną i owocami lub innym ulubionym składnikiem. My polecamy właśnie taką opcję, a na śmietanę idealnie sprawdzą się maliny i borówki. Dzięki temu przepisowi przygotujecie niesamowite w smaku, puszyste oraz atrakcyjnie wyglądające złociste gofry, które podać możecie dzieciom, rodzicom, gościom na imprezie czy ukochanej osobie. Z pewnością docenią oni ich wyjątkowy smak. Idealnie sprawdzą się także podane obok imprezowych shotów. Poznajcie więc nasz przepis na puszyste gofry.
Składniki
- 330 ml mleka 3.2%
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- ½ szklanki oleju roślinnego
- szczypta soli dla smaku
Sposób przygotowania (ciasta wystarczy na 10 gofrów)
- Mąkę przesiać przez sito i wsypać do miski. Dodać proszek do pieczenia, sól cukier wanilinowy, jednym słowem wszystko co sypkie i dokładnie wymieszać.
- Następnie oddzielić białko od jajek, a żółtka dodać do miski z naszym proszkiem. Do tego wlać olej oraz mleko i zmiksować mikserem na jednolitą, gładką masę.
- Najważniejszą kwestią pozostało ubić białka jajek na sztywno, tak, aby nie wylały się one po odwróceniu naczynia.
- Tak przygotowane białka dodawać koniecznie łyżką bez użycia miksera. Stopniowo mieszać dodając kolejno następną porcję ubitych białek. Taki zabieg zapobiegnie rozpływaniu się ciasta i sprawi, że będzie ono znacznie bardziej napowietrzone niż przy użyciu standardowego miksera. Po dokładnym wymieszaniu ciasto powinno być gęste i puszyste.
- Dokładnie rozgrzać gofrownicę. Kiedy będzie gotowa, wlać ciasto chochlą i rozprowadzić łyżką po gofrownicy. Smażyć przez 6 minut lub zgodnie z instrukcją gofrownicy. Po tym czasie nasze gofry powinny być zarumienione na złoty kolor oraz kruche.
- Naszym ulubionym sposobem podania jest odrobina Nutelli na sam spód gofra, to przykryte bitą śmietaną, a na to garstka domowych owoców. Jeżeli posiadacie w domu, można wszystko polać ulubionym syropem.
Podsumowanie
To już wszystko z naszego przepisu. Takie gofry z pewnością zasmakują wszystkim domownikom. Idealnie sprawdzą się także na imprezę, aby osłodzić trochę zabawę naszym gościom. Podawać możemy je z naszymi ulubionymi dodatkami. Warto więc wybrać się na zakupy przed rozpoczęciem przyrządzania gofrów. Najlepiej z owoców sprawują się maliny, borówki amerykańskie, brzoskwinie lub nektarynki, banany, czy kiwi. Ogranicza nas tylko wyobraźnia więc nie bójcie się eksperymentować.
Źródło: https://weselezwodzirejem.pl