Jak dobrze smażyć na patelni?

patelnia

Patelnia jest przyrządem kuchennym znajdującym się w każdym domu. Służy do przyrządzania potraw wymagających smażenia. Pomimo, że wydaje się absurdalnie prosta w obsłudze, nie każdy jest świadomy technik odpowiedniego smażenia, tak, aby wyciągnąć z potrawy wszystko co najlepsze. Przydatne będzie dobre urządzenie kuchni. Poznajcie kilka porad jak dobrze smażyć na patelni.

Teflon górą

Najpopularniejszym ostatnio typem patelni jest patelnia z powierzchnią teflonową. Można na niej smażyć potrawy bez konieczności użycia tłuszczu. Jedzenie smaży się na niej równomiernie, szybko oraz zachowuje swoje składniki w środku, dzięki czemu potrawy są soczyste. Ogromnym plusem takiego sprzętu jest to, że jest banalny w czyszczeniu. Wystarczy spłukać patelnię wodą z płynem lub wytrzeć ręcznikiem papierowym i naczynie jest czyste. Należy jednak pamiętać, że nie można używać na niej żadnych metalowych narzędzi, a jedynie teflonowe bądź drewniane, gdyż spowoduje to porysowanie powierzchni, przez co potrawy będą się do niej przyklejać, a czyszczenie jej będzie znacznie trudniejsze.

Zadbaj o odpowiednią temperaturę

Jeżeli chcesz usmażyć rybę na głębokim oleju, musisz pamiętać aby był on naprawdę mocno rozgrzany. Najlepszą opcją sprawdzenia temperatury oleju jest wykorzystanie specjalnego termometru, który zakupić możemy w sklepach kuchennych już za kilkadziesiąt złotych. Podobnie w sytuacji smażenia na niewielkiej ilości oleju lub jego braku. Jeżeli położymy potrawę od razu na wysoką temperaturę, to zachowa ona wszystkie soki w środku, przez co będzie miękka, aromatyczna i soczysta. W celu sprawdzenia temperatury, (jeżeli nie posiadamy odpowiedniego sprzętu) wystarczy położyć kawałeczek mięsa na patelnię. Jeśli temperatura jest odpowiednia, olej lub samo mięso powinny mocno skwierczeć. Pamiętajmy, aby nie zostawiać takiej potrawy w wysokiej temperaturze na zbyt długo, gdyż spowoduje to przypalenie się naszego dania, czego staramy się uniknąć.

Użyj odpowiednich tłuszczy

Każda potrawa wymaga innego rodzaju podłoża czyli tłuszczu na patelni. Najpopularniejszymi z nich są olej rzepakowy, smalec, oliwa z oliwek, masło oraz olej kokosowy. Każdy z nich cechuje się inną specyfiką smażenia. Jeżeli chcesz, aby twoja potrawa smażyła się długo i delikatnie użyj smalcu. Jeśli nie chcesz używać dużej temperatury, skorzystaj z oliwy z oliwek. Jeżeli chcesz usmażyć coś szybko, tak, aby zachować soczystość i miękkość w środku, wykorzystaj do tego mocno nagrzany olej rzepakowy. Do potraw śniadaniowych typu jajecznica najlepszą opcją będzie masło, ze względu na swój smak.

Źródło: https://lamony.net.pl

5/5 - (1)