Czy chłodziarka gastronomiczna przyda się w każdej gastronomii?

Jeżeli szukacie wyposażenia dla swojego lokalu gastronomicznego, z pewnością przeglądać e oferty sklepów, które mają taki asortyment. jednak pojawia się problem wtedy, kiedy nie jesteśmy ekspertami w dziedzinie sprzętów chłodniczych. Nawet, jeżeli meldujemy różnego rodzaju strony internetowe, z pewnością pojawia się pytanie: jaka chłodziarka gastronomiczna okaże się najlepsza? Wybór oczywiście wcale nie jest oczywisty. Należy dokładnie przeanalizować różnego rodzaju parametry poszczególnych maszyn, możliwe rozwiązanie.

Chłodziarka gastronomiczna i jej podstawowe parametry

Jeżeli zdecydowaliśmy się na zakup nowego smartfona, czy też chcemy wymienić telewizor na nowy, z pewnością kierujemy się parametrami określonych sprzętów. Postąpić w sposób podobny należy również w tym przypadku. Jedną z pierwszych cech, na które powinniśmy zwrócić od razu uwagę wybierając możliwie najlepsze urządzenie do naszej gastronomii, to jego gabaryty. Mamy tutaj dwie skrajne możliwość w przypadku, kiedy rozmawiamy o ich rozmiarze. Z jednej strony możemy wybrać duże i zapleczowe urządzenie. Taka chłodziarka gastronomiczna znajduje się wtedy w przestrzeni restauracji albo sklepu, w tej części, której poruszają się tylko i wyłącznie osoby do tego upoważnione, czyli na pewno nie są to klienci. Duża i zapleczowa chłodziarka gastronomiczna może pomieścić spore ilości produktów żywnościowych i jednocześnie idealnie nadaje się do ich magazynowania. Innym rozwiązaniem okaże się maszyna o niewielkich rozmiarach. oznacza to więc, że chłodziarka gastronomiczna może być podblatowa. Jak sama jej nazwa wskazuje mieści się ona zazwyczaj pod blatem kuchennym i tam możemy ją umiejscowić. W tym urządzeniu możemy trzymać te produkty, po które sięgamy w trakcie przygotowywania posiłków. Takie rozwiązanie ma sporo zalet, gdyż możemy przechowywać w niej wszystkie niezbędne produkty, które są na przydatne, bez konieczności wychodzenia na zaplecze. Istnieją oczywiście jeszcze inne urządzenia o średniej wielkości, które z powodzeniem możemy postawić zarówno na zapleczu, jak i blisko blatu kuchennego.

Czym kierować się podczas wyboru chłodziarki gastronomicznej?

Bardzo ważnym parametrem jest również materiał wykonania naszego urządzenia. Chłodzianka gastronomiczna może mieć powierzchnię, która będzie malowana proszkowo, w pełni wykonana z materiałów nierdzewnych albo galwanizowana. Wybór najlepszego wariantu zależy tylko i wyłącznie od naszych preferencji, a także warunków, w których urządzenie będziemy użytkować kropkę i jeżeli w tym pomieszczeniu jest wyższy poziom wilgoci, a chłodziarka gastronomiczna może być często uderzana na przykład wózkami transportowymi, z pewnością wybrać warto rozwiązanie wykonane ze stali nierdzewnej. Oznacza to więc, że nasze urządzenie będzie odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz na egzamin. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że ta inwestycja posłuży nam na długie lata. Jeżeli jednak nie obawiamy się różnego rodzaju korozji, a jednocześnie chcemy obniżyć koszty, warto rozważyć model malowany proszkowo.

Różnica między szafą chłodniczą a lodówką w gastronomii

Podstawowa różnica pomiędzy tymi dwoma urządzeniami dotyczy między innymi zakresu regulacji temperatury. profesjonalne sprzęty, które stosowane są w komercyjnej gastronomii posiadają nieco większy zakres regulacji temperatury, w której pracuje. Często może to być nawet dwukrotność tego, co oferują nam zwykłe lodówki. Drugą kwestią jest także możliwość zakupu określonego urządzenia z przeszklonymi drzwiami, czego raczej nie spotykamy w modelach dedykowanych potrzebom domowym. Zauważalną różnicą jest także obecność agregatora. W przypadku sprzętów profesjonalne możemy zakupić na przykład urządzenie z agregatem, czyli zapewni ona sobie wtedy chłodzenie własne.

Podsumowanie

Chłodziarka gastronomiczna zdaje się być niezbędnym sprzętem, który powinien znaleźć się w każdym lokalu gastronomicznym. Jednak od naszych preferencji zależy to, jak duże urządzenie zdecydujemy się zakupić. Na początek należy przeanalizować potrzeby naszego lokalu gastronomicznego, a w razie jakichkolwiek wątpliwości warto skonsultować się z szefem kuchni, by podjąć możliwie najlepszą decyzję.

5/5 - (2)